Første jeg gjorde etter å ha sjekket inn på hostellet var å legge meg ute i solen. Hostellet hadde en slags patio. I midten var det en solseng. En sort en sådan. Den var varm som en stekeplate. Så jeg måtte improvisere ved å sette regnjakka mi over den, for å ha overkroppen på. Og t-skjorte til å ha beina på. Om jeg rørte meg og kom borti den sorte solsenga, så brant jeg meg. Og solen var helt vanvittig het. Så jeg holdt ut dette i halvtimes tid. Da var det nok.
Vakkert eller skremmende?
Gjennomvåt av svette dro jeg i stedet for å finne meg en plass å spise. Spiseplassen hadde tilfeldigvis wifi. Så tror jeg skrev et blogginnlegg der. Deretter dro jeg til Catedralen ved plaza San Martin. Sentrum i Córdoba. Alle Argentinske byer har en plass oppkalt etter general San Martin, som regnes som den store frigjøreren av Argentina.
Er stille, kjølig og vakkert inne i katedralen. Katolikkene kan det med å få ting til å føles hellig. Når man ser hvor mye flid det er gjort med alt, og hvor levende englene, jomfru Maria og ikke minst Jesus er på skulpturene, er det vanskelig å ikke bli berørt. Kjenne helligdommen. Føle at dette må virkelig være Guds hus.
Etter å ha blitt overveldet, vender tankene til hvor mange som har måttet lide for at det skulle være mulig å bygge noe så overdådig. Hvor mange som har måttet skatte av det lille dem hadde til kirkebyggingen. Sølv, gull, marmor. Mens landets befolkning sultet.. Det er til å bli kvalm av.
Inne i kirken er det flere besøkende. Med tårer i øynene ber de til det store krusifikset av Jesus, kysser seg på hendene og korser seg på brystet. Troen er til å ta og føle på. Det er sterkt å se på.
Utenfor kirken er det en gammel dame. Hun tigger.
Hun er tynn. Pistrete gråhvitt hår klistrer seg til det rynkede læraktig ansiktet hennes. Øynene er tydelig slitne etter år med tigging.
Ingen av de prektige religiøse katolikkene som passerer henne gir henne noe.
De later som hun ikke er der.
Rett forran inngangen er det to svære kister. Det oppfordres å gi penger til vedlikehold av katedralen.
På vei inn i katedralen ga jeg den gamle damen 5 pesos, i kisten satte jeg 10. Hun smilte varmt og det lyste av takknemlighet i de slitne øynene hennes.
Jeg tilbringer en god halvtime inne i katedralen. På vei ut ser hun rett inn i øynene mine igjen. «Takk min venn», sier hun og smiler sitt varmeste smil.
Etterpå setter jeg meg i solen igjen.
På kvelden når jeg legger meg klarer jeg ikke la være å tenke: «Hvem hadde mest behov for de pesoene. Kirken eller damen?»
Dagen etter bestemmer jeg meg for å gå tilbake til katedralen. På vei dit kjøper jeg lunsj og en flaske med iskaldt vann. Og denne gangen skal hun få mye mer enn 5 pesos. Hvertfall såpass at hun har en liten uke der hun slipper å tenke på å skaffe seg penger til mat.
Jeg kommer fram til katedralen. Hun er ikke der. I stedet er der to bevæpnede vakter..
Jeg setter meg i parken.
Spiser lunsjen og drikker vannet jeg hadde tenkt å gi til henne, mens jeg tenker: «Hvorfor gjorde jeg ikke dette i går?»
Jesuittkrypten og Iglesia del sagrado corazón
Córdoba blir byen der jeg ser på kirkelig kultur. Jeg besøker en Jesuittkrypt som ble oppdaget på slutten av 1980-tallet mens noen skulle bygge et kjøpesenter. Under gatene i Córdoba sentrum er krypten.
Det er interessant å se. Men den er ikke fullt så stor som jeg hadde trodd. I tillegg stikker jeg innom Det hellige hjertes kirke (Iglesia del sagrado corazón) som ikke er langt fra hostellet mitt. Bilder av både krypten og kirken kan du se her.
Fjortiser
På hostellet jeg bor er det en svær gjeng med videregåendeskoleelever mellom fra 15 til 17 år. De gir hostellet som ellers er ganske grått og kjedelig latter, varme og farge. Første kveld, mens jeg sitter i datarommet med min blogg og chatter med venner og familie hjemme i Norge, så begynner ei av ungjentene å prate med meg.
Det viser seg at de er fra Mendoza og har vunnet turen på en skolekonkurranse. En konkurranse om best utførte økologiprosjekt. Flere av ungpikene kommer og hører på mens jeg hun prater. Og etterhvert blir det stilt spørsmål fra alle kanter. De er svært interessert hva i alle dager jeg gjør i Argentina. Og når jeg forteller at jeg nylig har vært i Mendoza blir de ekstra fornøyde.
Jeg blir sittende i timesvis med bloggen min på datarommet. Mye fordi jeg i tillegg ser på nye episoder av «The Big Bang Theory» og «How I Met Your Mother». Klokken halv tolv kommer hun som snakket til meg først, Seyla, og spør om jeg har sittet her hele tiden? Og ja det har jeg. Med sjokk i øynene spør hun: «Har du ikke spist middag!?» «Nei, det har jeg ikke.»
Det ender med at hun insisterer på at jeg må spise. De har fortsatt mat igjen etter middagen deres. Så mens jeg skriver på bloggen blir jeg servert av tre ungjenter. De bringer maten til der jeg sitter og jobber med bloggen min. De ordner med juice. Og at på til rydder og vasker de etter meg! Snakk om oppvartning!
Senere på kvelden, etter en lenge etterlengtet dusj, blir jeg sittende å prate med de sjarmerendes pikene. To av de har en liten danseoppvisning for oss, mens en gutt fra Syria spiller trommer. En trivelig kveld tvers igjennom.
Dagen etter treffer jeg på dem igjen. Og kommer i prat med flere. Har ingen anelse om hvor mange de er tilsammen. Men de er utrolig hyggelige og søte alle sammen. Har ikke hatt så mange beundrende blikk og oppmerksomhet siden vi var på utvekslingstur med en pikeskole i Østerriket på videregående.
Jeg må innrømme at det er skikkelig gøy! Jeg var aldri spesielt populær blant jentene på ungdomskolen, så føltes litt som en slags revansj. Det at de ikke snakket engelsk, og jeg dermed måtte snakke med min meget svake spansk, fikk meg til å føle meg som en fjortis igjen. Snublende over ord med usikkert språk.
Torsdagen reiste jeg videre.
Jeg likte Córdoba. Er en stor nok by. Men føles ikke for stor. I tillegg er den en god del tryggere og ikke på langt nær så bråkete som Buenos Aires.
Fredagen kom jeg fram til Iguazu, siste stopp på min eventyrlige ferd.
C-G